• 9024 Győr, Eörsy Péter u. 19.
 • Hétfő-Csütörtök 08:00-19:00 Péntek 08:00-14:00

Az ép és szép fogak részben öröklődnek, de a gondos és rendszeres szájápolás rengeteget javíthat a kevésbé kedvező genetikai adottságokon is. A helytelen fogápolás vagy rágáshiány következtében a fogakon maradó lepedék elmeszesedik, benne baktériumok telepednek meg: ez a fogkő. Fő előfordulási helye az alsó frontfogak szájüreg felé eső része, a felső hatos fogaknál, a nyálmirigyek kivezető nyílásánál, de előfordulhat a fogíny alatt is. A kialakult fogkő a fogakon erősen tapad, fogmosással, szájöblítő használatával nem lehet eltávolítani, csak fogorvos vagy dentalhigiénikus szakember tudja speciális eszközökkel a fogakat ettől megszabadítani. Szaknyelven a fenti beavatkozás neve: depurálás. Régebben kézi eszközökkel végezték, napjainkban modern, gépi ultrahangos berendezés szolgál a kezelés elvégzésére, ez az ultrahangos fogkőeltávolítás. A speciális műszer ultrahang által keltett rezgéseket vezet a fogakhoz, ami összetöri a fogakon lévő fogkövet, így az eltávolíthatóvá válik. Az ilyen
kezelés a betegek számára is kevésbé kellemetlen.

Az ultrahangos fogkőeltávolítás után a fogakat egy speciális összetételű porral polírozzák. Lényege, hogy nagy nyomással a fogak felszínére juttatott apró homokszerű részecskék (hidrogénkarbonát) vízzel elegyítve képesek a legapróbb felszíni felrakódások (melyeket okozhat kávé, fekete tea, cigaretta, az élelmiszerekben előforduló mesterséges színező anyagok) eltávolítására is károsodást nem okozva a fog felszínén. Az ultrahangos fogkőeltávolítás rendkívüli fontossággal bíró kezelés, mivel a fogakon tartósan meglévő fogkő a fogíny gyulladását, sorvadását okozza, ami a fogak meglazulásához, akár elvesztéséhez vezethet, valamint a benne lévő baktériumok elszaporodása miatt fogászati gócként is szerepelhet. A dentálhigiéniai kezelés eredményeként a száj alkalmas lesz arra, hogy kiemelkedő minőségű és hosszú távú helyreállító és esztétikai kezeléseket is elvégezhessünk.

fogkoeltavolitas
fogko-leszedes

Ezt a „professzionális szájhigiénés kezelést”, ami azonnali, látható eredménnyel jár rendelőnkben személyes fogápolási tanácsadással egészítjük ki, mely során közösen elemzik, mennyire hatékonyak fogmosási szokásai, megvizsgálják, megfelelő fogtisztító eszközöket használ-e a fogmosás során, és ha kollégánk úgy látja, új eszközöket javasol kipróbálásra.

Speciálisan kialakított dentálhigiéniai rendelőnkben lehetőség nyílik a megbeszélt új technikák elsajátítására is.
Károsítja a fogakat a fogkő eltávolítás?
Ez a leggyakoribb tévhit a fogkő eltávolításával kapcsolatban, melynek pont az ellenkezője igaz: a rendszeres fogkő eltávolítás megóvja a fogakat és az ínyt. Az egészséges fogazat alapja, egyszersmind a szájban végzett restaurációk megőrzésének egyetlen módja, a szájhigiéné tökéletesítése és annak megtartása.
Fogmosás – Naponta legalább kétszer alaposan mosson fogat!

 • A fogmosás célja: eltávolítani az ételmaradékokat és a lepedéket, amelyben a fogakat és fogágyat károsító baktériumok szaporodnak.
 • Mikor és hány alkalommal?
  Ha teheti, minden étkezés után, de legalább naponta kétszer. Így lassíthatja a fogkőképződést. Ha rendszeresen és alaposan eltávolítja a lepedéket, nem, vagy sokkal lassabban alakul ki a fogkő, ugyanis a fogmosás után már néhány óra elteltével elkezdődik a lepedék újraképződése. A fogak kicsi barázdáiban, a fogközökben, és a fogak íny-kontúrjában tud a leghamarabb “megkapaszkodni”.
fogselyem2
 • Hogyan mosson fogat?
  Minden fog minden elérhető felszínét. Az ínnyel határos felületeken a fog és az íny határához a fogkefét 45 fokban illesztve, körkörös mozgással kívül és belül egyaránt. Ha körkörös mozgás helyett vízszintes irányú, oda-vissza mozgást alkalmaz, az a fog károsodásához, az úgynevezett fognyaki kopáshoz vezethet, amit csak fogorvos tud helyreállítani. Ezután következik a rágófelszín tisztítása. Azon a helyen, ahol az íny fáj, vérzik, ott még alaposabban kell mosni, hogy a gyulladást okozó baktériumtömeg kiürülhessen az ínybarázdából! Fogmosás végén ne feledkezzen meg a nyelvhát óvatos tisztításáról sem!
 • Meddig tartson a fogmosás?
  Egy fogmosás legalább 3-5 percig tartson! Érdemes egyszer lemérni- soknak fog tűnni, de ez a napi 6-10 perc biztosan megéri!
 • Mivel?
  Kis fejű, sűrű csomózású fogkefét válasszon, olyat, amelyiknek a sörtevégei egyenként lekerekítettek, keménysége puha vagy közepes legyen. Kevéssé hozzáférhető helyeken, szorosan érintkező fogaknál, fogpótlásoknál és környezetükben használjon fogselymet, fogköztisztító kefét, szájzuhanyt.
 • Az átlag fogíny közepes erősségű fogkefét kíván, bár ma már létezik olyan fogkefe, mely puha, de extra sűrű csomózású, így alaposan és kíméletesen tudja az ínyszélt tisztítani. Körülbelül kéthavonta érdemes cserélni a fogkeféjét, vagy pl. fertőző betegség után. A fogkrémes fogmosást, ha szükséges, kiegészítheti heti egyszeri fluoridtartalmú zselével történő kezelés. Azoknál a fogközöknél, ahol lehúzódott az íny és kialakult egy háromszög alakú alagút, ott javasolt az ún. fogközi (interdentális) fogkefe használata.
 • Prevenció: Egészen pici kortól, a szülők személyes játékos példamutatásával és motiválásával tanítsuk gyermekeinket a helyes fogápolásra.
treatment_14