Fogimplantáció-Rizikó vagy megoldás?

A fogpótlás alternatívái sokakat állítanak dilemma elé; a ma már elég széles körben rendelkezésre álló lehetőségek közül melyiket érdemes választani. Ebben a cikkben ezt a kérdést járjuk körbe.

Fogimplantáció-Rizikó vagy megoldás?

Fogimplantátum-kizáró okok

A fogimplantátum-beültetés vonzó lehetőség, sok előnnyel, de lehetnek akadályai is. Mégis mit kell pontosan tudni erről a hosszú távú megoldást nyújtó, ám költséges beavatkozásról?
A fogászati klinikák honlapjain egymást érik a sikertörténetek; fotók, melyeken a leromlott, elhanyagolt fogsorból csodás, szabályos és hófehér fogsort varázsolnak új, beültetett fogakkal. „A fogimplantáció olyan esetekben ellenjavallt, amikor a műtét ronthat a beteg egészségi állapotán, vagy a beteg egészségi állapota befolyásolja hátrányosan az implantáció sikerességét.” – mondja Dr. Csák Csaba, a győri Dent Art Klinik implantológusa. A szakember az ellenjavallatokat két csoportra bontja; általános esetekre és olyanokra, amikor speciálisan az adott páciens helyzete indokolja azt.

 

H2 Fogimplantáció- általános esetek

Előbbibe tartoznak a sebészi beavatkozások általános ellenjavallatai, mint a súlyos vérzékenység vagy az olyan rossz általános állapot, amely a műtétet aktuálisan lehetetlenné teszi. Illetve minden olyan betegség vagy gyógyszeres kezelés, amely az implantátum gyógyulását hátrányosan befolyásolja. Ide sorolható a nem kezelt cukorbetegség, a csontanyagcsere zavarai, daganat miatti citosztatikus kezelés.

Bármennyire is szeretne egy kismama gyermeke születésének idejére tökéletes fogsort, ezt implantátummal nem a terhesség ideje alatt fogja elérni, ugyanis a várandósság ideje alatt nem végezhető fogászati implantáció. A szenvedélybetegek számára szintén nem jelent megoldást a fogbeültetés; az extrém erős dohányosok, alkoholbetegek más megoldást kell, hogy válasszanak, ha szeretnék, hogy a fogsoruk teljes legyen.

Fogimplantáció- speciális, egyéni esetek

Vannak olyan esetek is, amikor sajnos a páciens alkati adottságai akadályozzák a sokak számára végleges és megnyugtató megoldást. Ilyen például a nagyfokú mélyharapás vagy az állcsontok helyzeti vagy funkcionális rendellenességei. A csontpótlás mentőöv, de egyes esetekben, olyan mértékben hiányos a csontszövet, hogy pótlással nem lehet megoldani a helyzetet.

 

Fogimplantátum- amikor a siker garantált

Összefoglalva mégis azt mondhatjuk, hogy azoknak a köre sokkal nagyobb, akik számára valódi, hosszantartó és valóban kifizetődő megoldást jelent az implantáció.

„A szakirodalom szerint az implantátumok sikeressége 90 % feletti, mindezt saját tapasztalatunk is megerősíti.” – támasztja alá a statisztikákat Dr. Csák Csaba.

Az implantáció akkor nevezhető sikeresnek, ha nincs fájdalom, idegentest-érzés, nincs a fogimplantátum körül gyulladás, a fogimplantátum nem mozog, továbbá a röntgenfelvételen nem látható a fogimplantátum körül csontfelritkulás.

A sikeres implantáció kifejezés tehát nagy hangsúllyal a hosszú távú sikerességre vonatkozik. Ebből viszont következik, hogy a sikerességért egyrészt az implantációt végző orvos, másrészt az implantátumot viselő páciens tehet sokat.

Elmondható tehát, hogy bár vannak olyanok, akik számára nem ez a beavatkozás jelentheti a megoldást a fogpótlásra, a többi páciens számára biztató hír, hogy a sikertelen implantáció igen ritka.

Kérjen időpontot személyes konzultációra!

Jelentkezzen be konzultációra online, vagy kérjen időpontot telefonon!

  Mi történik az időpontfoglalás után?
  Űrlap kitöltése

  Kérjük adja meg adatait, illetve válassza ki, hogy milyen kezelésre szeretne időpontot foglalni. Megjegyzésben kérjük jelezze felénk, hogy e-mailben vagy telefonon kereshetjük Önt.

  Időpont egyeztetés

  Páciens koordinátoraink pár órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot a megadott elérhetőségek egyikén.

  Visszaigazolás

  Időpont egyeztetés után megerősítő üzenetet kap e-mail címére a megbeszélt időpontja részleteiről.