Dent Art - Fogpótlás

mosolyok művészi kivitelben

Kérjen időpontot konzultációra online, vagy telefonon!
Fogtömés
Hídpótlások
Implantátumok
Kivehető fogpótlások
Rögzített fogpótlások

fogpótlások rögzített és kivehető megoldásokkal

Fogpótlás Győr prémium minőségű fogorvosi rendelőjétől

A fogazat egyes megbetegedései a rágófunkció csökkenését, valamint esztétikai problémákat is okozhatnak.

Ha felmerül a fogpótlás szükségessége, legelső lépésben páciensünk igényeit, kívánságait, preferenciáit kell megismernünk. Ezek ismeretében felvázoljuk azokat a kezelési alternativákat, melyek a Páciens egészségét és esztétikai, valamint funkció beli igényeit egyaránt szolgálják. Az alábbiakban ismertetjük, milyen sokféle is lehet a fogpótlások világa, és milyen sokféleképpen orvosolható a fogpótlás Győr presztízs rendelőjében!

fogpótlások rögzített és kivehető megoldásokkal

Fogpótlás megelőzése: károsodott fogak helyreállítása

A fogak szerkezete több okból is károsodhat, ezek közül a leggyakoribb a fogszuvasodás, melynek során üregképződés indul meg a fog kemény szöveteiben. Ha ezt a folyamatot nem állítjuk meg, az üreg el fogja érni a fog belsejében lévő idegeket is tartalmazó pulpakamrát, ekkor pedig már gyakran csak gyökérkezeléssel tudjuk megmenteni a fogat.

A fog koronai része külső, traumás hatások következtében is sérülhet. Gondoljunk csak a foggal kinyitott csomagolásokra, a sportbalesetekre, vagy arra az egészen banális helyzetre, amikor étkezés során váratlanul ráharapunk egy kemény falatra (pl.: dióhéj, meggymag, csontdarabka). A fogból ekkor lepattanhat, letörhet egy kisebb vagy nagyobb darab. Amellett, hogy ez esztétikailag is kellemetlen, a törési felület mentén sokkal nagyobb lesz a fogszuvasodás veszélye, ezen kívül az éles felszín gyakran kisebesíti a nyelvet, ajkat.

fogpótlások rögzített és kivehető megoldásokkal

Ezeknek a helyzeteknek a megoldása általában gyors és rutinszerű. Fényre kötő, a fog színével azonos anyagokból az elvesztett részt visszapótoluk, természetesen miután eltávolítottuk a szuvasodott foganyagot. Ezt hívjuk fogtömésnek.

Ha pedig nagyobb darab tört le a fogból, esetleg kiterjedt, mély szuvasodásról beszélünk, még mindig van lehetőségünk fogtechnikai betéteket készíteni, ezeket más szóval inlay és onlay betéteknek nevezzük. Ezek esztétikailag is megszólalásig élethű módon képesek kipótolni a fogat, és a rágófunkciót is maradéktalanul helyreállítják.

Fogpótlás egyetlen hiányzó fog esetén

Szóló foghiány esetén alapvetően kétféle megoldásban gondolkodhatunk.

fogpótlások rögzített és kivehető megoldásokkal

Hídpótlások

Ezek közül az egyik a hagyományos hídpótlás. Hídpótlásra akkor van lehetőségünk, ha a hiányzó fog mindkét oldalán vannak stabil, természetes fogak. Ezeknek a fogaknak a koronai részét kúpszerű formára csiszoljuk, melyet lenyomatvétel követ. Ez alapján fogja fogtechnikusunk elkészíteni a hídpótlást, melyet ragasztással rögzítünk a pillérként szolgáló lecsiszolt fogakon.

A hidak előnye, hogy igen jók az esztétikai tulajdonságaik, ezen kívül teljesen rögzítettek, tehát nem mozdulnak el, nem hagyják cserben a pácienst egy-egy váratlan pillanatban. További jelentős előnyük, hogy gyorsan, mindössze 1-2 hét alatt elkészülnek és -megfelelő otthoni fogápolás mellett – 10-15, vagy akár 20 évig is betöltik funkciójukat.

Hídpótlásos esetképeink

 • fogpótlások rögzített és kivehető megoldásokkal
  előtte
  fogpótlások rögzített és kivehető megoldásokkal
  utána
 • fogpótlások rögzített és kivehető megoldásokkal
  előtte
  fogpótlások rögzített és kivehető megoldásokkal
  utána
 • fogpótlások rögzített és kivehető megoldásokkal
  előtte
  fogpótlások rögzített és kivehető megoldásokkal
  utána
Bejelentkezés

fogpótlások rögzített és kivehető megoldásokkal

Fogpótlás implantátummal

Az implantátumos fogpótlások lényege, hogy a fogak természet által alkotott szerkezetét teremtjük újra: azaz nem csak a fog látható részét pótoljuk, hanem az elveszített foggyökeret is. A foggyökér helyére titánium műgyökér kerül műtéti úton (ezt nevezzük implantátumnak), melyhez néhány hónap gyógyulási időt követően egy kerámia koronát rögzítünk.

Az implantátumok a jelenleg ismert legtartósabb fogpótlások. Ha a páciens szájhigiéniája megfelelő, akár egy életen át tökéletesen funkcionálhatnak. Emellett hatalmas előny az is, hogy nem szükséges a szomszédos fogak csiszolása, és megőrizhető a fogak különállósága. A pótlások megszólalásig élethű külleme pedig már csak a hab a tortán!

Implantátumos esetképeink

 • fogpótlások rögzített és kivehető megoldásokkal
  előtte
  fogpótlások rögzített és kivehető megoldásokkal
  utána
Bejelentkezés

Fogpótlás részleges foghiány esetén

Részlegesen hiányos fogazat helyreállítása esetén legelső kérdésként arra kell választ adnunk, hogy kivehető-, vagy rögzített fogpótlásban gondolkodunk-e. Természetesen minden páciens rögzített fogpótlást szeretne, ám erre nem mindig van lehetőség – korlátot szabhat ennek a hiányzó fogak pozíciója, a páciens csontkínálata is, de vannak páciensek, akik az ép fogaik lecsiszolásától vagy a műtéti beavatkozástól tartva döntenek kivehető fogpótlás mellett.

fogpótlások rögzített és kivehető megoldásokkal

Kivehető fogpótlások:

A kivehető fogpótlásokat -más néven fogsorokat- már sok-sok évtizede alkalmazzák a fogorvoslásban. Közös tulajdonságuk, hogy egy ínyszínű alaplemezbe ágyazzák be a műfogakat, ez a lemez pedig szorosan illeszkedik a fogakat körülölelő lágy szöveteken. A kivehető fogpótlásokat rögzíthetjük a természetes fogakhoz kapcsokkal, esetleg teleszkópos megoldásokkal, stabilitásukat pedig tovább fokozhatjuk fogsorrögzítő krémekkel.

fogpótlások rögzített és kivehető megoldásokkal

Rögzített fogpótlások:

A rögzített opciókat ebben az esetben is a hídpótlások és az implantátumos pótlások képezik. Mindkét megoldásra igaz a tartósság és a magas esztétika. Ezen kívül a stabil rögzülésből adódó biztonságérzet és kényelem lehetővé teszi, hogy a páciensnek ne kelljen változtatnia étkezési szokásain.

Kivehető fogpótlások teljes fogatlanság esetén

Kivehető fogpótlásokkal gyakorlatilag bármennyi fogat pótolhatunk, akár egyetlen egyet is (ezt csak ideiglenes megoldásként szoktuk alkalmazni), és ugyanígy akár az összes fog pótlására is alkalmasak. Ebben az esetben páciensünknek számolnia kell azzal, hogy bár ezek a pótlások is sokat tudnak tenni az arc esztétikájáért és a rágófunkció visszaállításáért, kivehető fogpótlás sajnos szükségessé tesz bizonyos változtatásokat az életvitelben.

Ezek közül a legfontosabb az étkezés. Kivehető fogsorokkal az ételeket többé nem harapjuk, helyette előre felvágva fogyasztjuk el, és bizonyos ételek még így is okozhatnak kihívást. Ezt minden fogsorviselő kitapasztalja az első hónapokban – egyes páciensek gondtalanul fogyasztják továbbra is kedvenc ételeiket, másoknak viszont lehet, hogy ez gondot okoz.

Fontos megemlítenünk, hogy mivel a kivehető fogsorok nagy felületen érintkeznek a száj nyálkahártyájával, rendszeres “karbantartást”, igazítást igényelnek. A szájüregünkben a viszonyok ugyanis az idővel folyamatosan változnak – ezt pedig a fogsor magától nem tudja dinamikusan lekövetni. A Precíz illeszkedés pedig szükséges ahhoz, hogy a fogsor viselése kényelmes maradjon, ne irritálja, ne törje fel a nyálkahártyát. A szükséges igazítások, alábélelések gyakorisága természetesen változó, általában a félévenkénti-évenkénti igazítás már megfelelő eredményt biztosít.

Kérjen időpontot személyes konzultációra!

Jelentkezzen be konzultációra online, vagy kérjen időpontot telefonon!

  Mi történik az időpontfoglalás után?
  Űrlap kitöltése

  Kérjük adja meg adatait, illetve válassza ki, hogy milyen kezelésre szeretne időpontot foglalni. Megjegyzésben kérjük jelezze felénk, hogy e-mailben vagy telefonon kereshetjük Önt.

  Időpont egyeztetés

  Páciens koordinátoraink pár órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot a megadott elérhetőségek egyikén.

  Visszaigazolás

  Időpont egyeztetés után megerősítő üzenetet kap e-mail címére a megbeszélt időpontja részleteiről.