• 9024 Győr, Eörsy Péter u. 19.
  • Hétfő-Csütörtök 08:00-19:00 Péntek 08:00-14:00
  • Blog
  • by admin
  • 2019.09.05.
  • 110
  • 0

A fogpótlás alternatívái sokakat állítanak dilemma elé; a ma már elég széleskörben rendelkezésre álló lehetőségek közül melyiket érdemes választani.

Az implantátum vonzó lehetőség, sok előnnyel, de lehetnek akadályai is. Mégis mit kell pontosan tudni erről a hosszú távú megoldást nyújtó, ám költséges beavatkozásról? A fogászati klinikák honlapjain egymást érik a sikertörténetek; fotók, melyeken a leromlott, elhanyagolt fogsorból csodás, szabályos és hófehér fogsort varázsolnak új, beültetett fogakkal. „Az implantáció olyan esetekben ellenjavallt, amikor a műtét ronthat a beteg egészségi állapotán, vagy a beteg egészségi állapota befolyásolja hátrányosan az implantáció sikerességét.” – mondja Dr. Csák Csaba, a győri Dent Art Klinik implantológusa. A szakember az ellenjavallatokat két csoportra bontja; általános esetekre és olyanokra, amikor speciálisan az adott páciens helyzete indokolja azt.

Előbbibe tartoznak a sebészi beavatkozások általános ellenjavallatai, mint a súlyos vérzékenység vagy az olyan rossz általános állapot, amely a műtétet aktuálisan lehetetlenné teszi. Illetve minden olyan betegség vagy gyógyszeres kezelés, amely az implantátum gyógyulását hátrányosan befolyásolja. Ide sorolható a nem kezelt cukorbetegség, a csontanyagcsere zavarai, daganat miatti citosztatikus kezelés.
Bármennyire is szeretne egy kismama gyermeke születésének idejére tökéletes fogsort, ezt implantátummal nem a terhesség ideje alatt fogja elérni, ugyanis a várandósság ideje alatt nem végezhető fogászati implantáció.

A szenvedélybetegek számára szintén nem jelent megoldást a fogbeültetés; az extrém erős dohányosok, alkoholbetegek más megoldást kell, hogy válasszanak, ha szeretnék, hogy a fogsoruk teljes legyen.
Vannak olyan esetek is, amikor sajnos a páciens alkati adottságai akadályozzák a sokak számára végleges és megnyugtató megoldást. Ilyen például a nagyfokú mélyharapás vagy az állcsontok helyzeti vagy funkcionális rendellenességei. A csontpótlás mentőöv, de egyes esetekben, olyan mértékben hiányos a csontszövet, hogy pótlással nem lehet megoldani a helyzetet.

Amikor a siker garantált

Összefoglalva mégis azt mondhatjuk, hogy azoknak a köre sokkal nagyobb, akik számára valódi, hosszantartó és valóban kifizetődő megoldást jelent az implantáció.
„A szakirodalom szerint az implantátumok sikeressége 90 % feletti, mindezt saját tapasztalatunk is megerősíti.” – támasztja alá a statisztikákat Dr. Csák Csaba.

Az implantáció pedig akkor nevezhető sikeresnek, ha nincs fájdalom, idegentest-érzés, nincs implantátum körüli gyulladás, az implantátum nem mozog, továbbá a röntgenfelvételen nem látható az implantátum körül csontfelritkulás.
A sikeres implantáció kifejezés tehát nagy hangsúllyal a hosszú távú sikerességre vonatkozik. Ebből viszont következik, hogy a sikerességért egyrészt az implantációt végző orvos, másrészt az implantátumot viselő páciens tehet sokat.
Elmondható tehát, hogy bár vannak olyanok, akik számára nem ez a beavatkozás jelentheti a megoldást a fogpótlásra, a többi páciens számára bíztató hír, hogy a sikertelen implantáció igen ritka.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *