Az elektromos fogkefe helyes használata

Az egészséges fogak és fogíny állapota csak alapos fogmosással tartható fenn. Kutatások szerint az elektromos fogkefe alapos tisztítás mellett több lerakódást, plakkot képes eltávolítani, mint a hagyományos fogkefék.

Ennek alátámasztására összegyűjtöttük az elektromos fogkefe előnyeit a hanyományossal szemben:

Miért előnyös  használatának előnyei:

 1. Hatékonyabb fogmosás: Az elektromos fogkefék nagyobb sebességgel és mikro rezgésekkel dolgoznak. Ezekre a mozdulatokra a saját kezünkkel hagyomás fogkefét használva nem vagyunk képesek. Az elektromos fogkefe mindezt egyenletes ütemben is végzi, tehát a fogak tisztítása hatékonyabb lesz!
 2. Jobb fogmosási élmény: Az elektromos fogkefék fogantyújának ergonomikus a kialakítása, ami könnyebb fogást és irányítását tesz lehetővé. Emellett sok elektromos fogkefe rendelkezik beépített időzítővel és nyomásérzékelővel, ami segít biztosítani, hogy megfelelő időt és nyomást használjunk a fogmosáshoz.
 3. Egészségesebb fogágy és fogíny: A hagyományos fogkefékkel ellentétben az elektromos fogkefék képesek hatékonyabban és alaposabban megtisztítani a fogíny vonalatát és a fogközöket, ami hozzájárul az íny egészségének megőrzéséhez és a fogágybetegségek kockázatának csökkentéséhez.
 4. Beépített funkciók: Sok elektromos fogkefe rendelkezik ma már különböző tisztítási funkciókkal is pl. fogfehérítő vagy fogköztisztító móddal, valamint Bluetooth-kapcsolattal csatlakoztathatóak okostelefonokhoz, applikációkhoz is. Az egyéni igényekhez való alkalmazkodást segítik a cserélhető fejek, melyek több méretben és különböző keménységű sörtékkel elérhetőek.

A fogorvosok mindenkinek ajánlják az elektromos fogkefe használatát, de ami nagyon fontos: meg kell tanulnunk az elektromos fogkefe rendeltetésszerű használatát is, mert e nélkül akár kárt is tehetünk fogainkban!

 

Az elektromos fogkefe helyes használata:

 1. Válassz olyan fejet, amely megfelel a szád méretének. A puha és közepes keménységű sörtéjű fejeket részesítsd előnyben
 2. A fogkefe fejét mindig úgy helyezd a fogakra, hogy a sörték a fogak és az íny találkozásánál legyenek. Ügyelj arra is, hogy az összes fogat és fogközt befedje a kefe.
 3. Hagyd, hogy a fogkefe mozgása végezze a tisztítást! Ne nyomd túl erősen a fogakra, mert ez károsíthatja az ínyt és az fogzománcot!
 4. Tartsd be az ajánlott 2 perces fogmosási időtartamot! 

 

Az elektromos fogkefék két fő típusa:

Az elektromos fogkeféknek két fő típusa a rotáló és a szónikus.

 • Rotáló elektromos fogkefe:
  A rotáló fogkefe kerek fejjel rendelkezik, apróbb méretű és forgó mozgást végez. A fej egy irányba forog vagy előre-hátra mozog
  Előnyei:

  • Hatékony tisztítás a fogakon és az ínyen
  • Jó a fogközökben való tisztításra.
  • Hatékonyan távolítja el a lepedéket és a plakkot.
 • Szónikus elektromos fogkefe:
  A szónikus fogkefe rezgő mozgást végez. A fej hosszanti irányban rezeg és áthatolnak a fogkefe fején. Azonnal hatnak a fogakra és az ínyre.
  Előnyei:

  • Gyors rezgésekkel hatékonyan tisztítja a fogakat és a fogínyt
  • Használata kifejezetten ajánlott az fogínygyulladás megelőzéséhez
  • Kíméletes, rezgései nem olyan erősek, mint a rotáló elektromos fogkefének
  • Csendesebb működésű, mint a rotáló fogkefék

Összességében tehát mind a rotáló, mind a szónikus elektromos fogkefék hatékonyan tisztítják a fogakat és segítenek megőrizni a jó szájhigiéniát. A választás az egyéni preferenciától és az egyéni szájhigiéniai igényektől függ. Kérje dentálhigiénikus vagy fogorvos segítségét a legjobb döntés meghozásához!

 

Elektromos fogkefe használata- mikortól érdemes?

Az elektromos fogkefe használatának megkezdése akkor érdemes, amikor egy gyermek már képes önállóan és biztonságosan használni a fogkefét! Minden gyermek eltérő fejlődési ütemben van, ezért elsősorban a szülőknek kell eldönteniük, mikor tartják megfelelőnek a gyermek számára az elektromos fogkefe bevezetését.

Abban az esetben, ha a gyermek már képes önállóan használni az elektromos fogkefét, akkor is ajánljuk, hogy szülői felügyelet mellett történjen a fogmosás. Ez segít biztosítani, hogy a gyermek megfelelően és alaposan megtisztította fogait. Ha szükséges, segítsen neki, ismételten mutassa meg neki a helyes fogmosás technikáját. Érdemes gyermekbarát elektromos fogkefét választani, amely kisebb méretű fejjel, könnyen fogható fogantyúval és játékos kialakítással rendelkezik, hogy vonzó legyen számára a használata.

Ha úgy érzi, segítségre van szüksége szájhigiéniai szokásainak kialakításában, rendelőnk fogorvosaihoz és dentálhigiénikusaihoz bátran fordulhatnak segítségért! Professzionális szájhigiénés kezelés keretein belül megfelelő útmutatással és ajánlásokkal támogatjuk a hozzánk forduló pácienseket!

Kérjen időpontot személyes konzultációra!

Jelentkezzen be konzultációra online, vagy kérjen időpontot telefonon!

  Mi történik az időpontfoglalás után?
  Űrlap kitöltése

  Kérjük adja meg adatait, illetve válassza ki, hogy milyen kezelésre szeretne időpontot foglalni. Megjegyzésben kérjük jelezze felénk, hogy e-mailben vagy telefonon kereshetjük Önt.

  Időpont egyeztetés

  Páciens koordinátoraink pár órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot a megadott elérhetőségek egyikén.

  Visszaigazolás

  Időpont egyeztetés után megerősítő üzenetet kap e-mail címére a megbeszélt időpontja részleteiről.