Kivehető fogpótlások

 • protezis-kiveheto

  Akkor van rájuk szükség, ha a hiányzó fogak pótlása nem oldható meg rögzített fogmű segítségével. Manapság már a kivehető fogsorok is alig észrevehetőek, kényelmesek, de viselésüket meg kell szokni, ami napokba, érzékenyebbeknél hetekbe is telhet.

  A kivehető fogpótlások fajtái:

  • részleges fémlemezes fogsor
  • teljes műanyag fogsor
  • részleges műanyag fogsor

  Lemezes fogpótlás:

  Kivehető fogpótlásnak nevezzük azt a pótlást, amely a maradó fogakhoz és a nyálkahártya csont alapzatához oldható módon rögzül, így a páciens számára is könnyen eltávolítható. A kivehető lemezes fogpótlás a szájban még helyet foglaló fogak függvényében lehet részleges vagy teljes. Teljes kivehető lemezes fogpótlás fogatlan szájba készül. Rögzítettségét tekintve a felső állcsont anatómiai viszonyai, valamint a szájpadlás szívóhatása kedvező feltételeket teremt a helybentartására. Alsó fogsor esetén viszont a gyakran kedvezőtlen anatómiai viszonyok miatt stabil fogsor készítése nehézségekbe ütközhet. A pótlások anyaga fém és műanyag kombinációja, ezért a mindennapi gyakorlatban fémlemezes fogpótlásoknak nevezi őket a szakirodalom. A viselési idő szempontjából megkülönböztetünk végleges és ideiglenes fogsort. Ideiglenes fogsor alatt a végleges fogpótlás elkészültéig viselt fogsort nevezzük, amelynek számos előnye ismert: gyorsítja a sebgyógyulást, lerövidíti a megszokási időt, esztétikailag kedvező.

 • Részleges lemezes fogpótlás esetén a szájban még található fog, amely(ek) nagymértékben megnövelik a fogpótlás stabilitását. Előnyük, hogy a pótlás vékony, az alaplemez mérete csökkenthető, ezért a megszokási idő jelentősen lerövidül, kevésbé zavarja az ízérzékelést. A fogpótlás a maradó fogakhoz kapcsokkal vagy ún. finommechanikai rögzítőeszközök segítségével kapcsolódhat. Az utóbbi megoldás segítségével kedvező esztétikum és nagy fokú precizitás érhető el.

  Kivehető fogpótlásFogsor - műfogsor

  A műfogsor fogtechnikai laboratóriumban a levett lenyomat alapján, többszöri próbával, személyre szabottan készül. Alapja ínyszínű műanyag, mely a fogínyre illeszkedik. A felső műfogsor részben vagy egészében befedi a szájpadlást, míg az alsó fogsor patkó alakú. A fogsor váza fémhálót is tartalmazhat. A fogak általában műanyagból készülnek, és összhangban vannak a természetes fogak színével, ami főleg a részleges fogsorok esetén fontos.

  Kivehető teljes műfogsor

  Teljes fogsor teljesen fogatlan szájba készül. A teljes fogsor helyettesíti az összes fogat a felső és/vagy az alsó állkapcson. Ezt akkor alkalmazzák, ha - bármely okból - a helyreállítás másképp nem oldható meg. Rögzítését az állcsontok anatómiai viszonyai, valamint a szájpadlás szívóhatása, a rágónyomás, az alsó fogsor esetében pedig a gravitáció is biztosítja. Alsó fogsor esetén a sokaknál előforduló kedvezőtlen anatómiai viszonyok miatt tökéletesen stabil fogsor készítése nehézségekbe ütközhet, ám ebben az esetben segíthet akár már két implantátum is, hogy stabilabbá váljon a fogsor. A teljes lemezes fogpótlás anyaga akrilát.

 • kivehetoo-protezis2Az első hetekben az új fogsorok kényelmetlenek lehetnek. A műfogsor okozta szokatlan érzés nem ritka, egészen addig, amíg az arcizmok és a nyelv meg nem tanulja, hogyan tartsa a helyén a fogsort. A megjelenést csupán kis mértékben befolyásolja, sőt, valószínű, hogy javít az összképen, és arcát, mosolyát vonzóbbá teszi.

  Kezdetben az evés is gyakorlást igényel. Rágjon lassan, és használja szájüregének mindkét oldalát egyidejűleg, hogy a fogsor ne billegjen. Kezdje könnyen rágható ételekkel, amíg hozzászokik a fogsorához, majd fokozatosan visszatérhet hagyományos étkezési szokásaihoz. Az új fogsor kezdetben a beszédet is befolyásolja. A fogsorok elcsúszhatnak, elmozdulhatnak, ha nevet, köhög vagy mosolyog. Ilyenkor egy nyeléssel és fogak összezárásával helyére billentheti a fogsort. Azt is meg kell tanulni, hogyan hordja helyesen a fogsort. 

  A kivehető fogsor ápolása

  Tisztításhoz ki kell venni a fogsort. Használjon (esetleg kemény sörtéjű) fogkefét és fogkrémet, de a tisztító oldatról se feledkezzék meg, ami fellazítja a lepedéket és fertőtleníti a fogsort! A fém alapú fogsorokhoz lehet, hogy más tisztító folyadékot kell használnia. Tudni kell azonban, hogy a filmekben, tréfákban oly gyakran előforduló, egész éjszakás, pohárban történő fogsoráztatás helytelen megoldás, ugyanis hosszú távon a tisztító oldat a rögzítő elemeket károsítja, élettartamukat rövidíti. A kivehető fogsort a tisztítás - vagy az esetleges javítás, alábélelés - percei kivételével állandóan viselni kell.

Foglaljon online

Gyors és egyszerű módja annak, hogy egy kattintással bejelentkezzen kezelésre

 

Az esztétikai tökéletesség

Sokszor van olyan eset, amikor egy sérülés vagy a fogak alaki hibái miatt a mosolyvonalban komoly esztétikai problémákkal szembesülhet a páciens. A letört, sérült és hiányos fog sokak számára egyenlő azzal, hogy takargatják fogsorukat, rejtegetik a mosolyukat.

Az ilyen jellegű panaszok kezelésében az esztétikai fogászat ma már élen jár. A Dent Art Klinik pedig a legújabb és legmodernebb technológia segítségével vissza tudja adni a természetes mosolyt úgy, hogy Önnek csak azzal kell törődnie a későbbiekben, hogy minél több emberre mosolyogjon. Nekünk a legfontosabb, hogy Ön ismét felszabadultan teljes (és tökéletes) életet éljen.

conetnt-bottom-picsbubbles