• 9024 Győr, Eörsy Péter u. 19.
  • Hétfő-Csütörtök 08:00-19:00 Péntek 08:00-14:00

A fogtömés, mint fogmegtartó kezelés

Fogtömés – fogtöméssel helyreállítható a szuvas fog eredeti állapota és formája. A fogorvos először eltávolítja a szuvas fogrészeket, kitisztítja az érintett területet, majd betömi a kitisztított üreget a tömőanyaggal, ezáltal meggátolja a további fogszuvasodást. Panoráma röntgenkép készítése lehetővé teszi a kezdődő, vagy a fogak közötti, szemmel nehezen észrevehető fogszuvasodások időbeni felismerését, valamint a régi tömések alászuvasodásának észrevételét.

Az esztétikus tömés a fog színével harmonizáló, hosszú távon jól funkcionáló tömés készítését jelenti. A kereskedelmi forgalomban különböző gyártmányú esztétikus tömőanyagok találhatóak széles választékban. Rendelőnkben a legújabb tömőanyagokat alkalmazzuk, melyek mind esztétikailag, mind funkcióját tekintve kiváló tömések készítését eredményezik. A beavatkozás épfoganyag-veszteséggel nem jár,
alkalmazásával teljesen élethű formában vissza lehet építeni a fogat, valamint a
fogszuvasodásnak is gátat lehet vetni azon a területen.

fogszuvasodás már nagyon régóta népbetegség, melyet azok a baktériumok okoznak, melyek a szénhidrát lebontása közben savat termelnek, ez a sav károsítja a fogzománcot. Ezt a folyamatot meg lehet előzni, a kezdeti stádiumban a továbbterjedését is meg lehet gátolni a megfelelő kezeléssel és fogtömés alkalmazásával. Amikor egy fog felszínén szuvasodás észlelhető, az tovább terjedhet, teljes mértékben lerombolhatja a fogakat, fájdalommal járhat, valamint gyulladás és súlyos szövődmények is kialakulhatnak.

tomes1

Mindezek kezelésére szolgál a fogtömés. Fontos tudni, hogy a fogszuvasodás a mélyben szétterjed, tehát a fogon látható apró lyuk a mélyben nagy kiterjedésű lehet.

fogszuvasodást elősegítő tényezőket érdemes ismerni ahhoz, hogy a folyamat megelőzhető legyen: a táplálkozási szokások, a megfelelő szájhigiénia mind befolyásolják a szájüreg egészségét.

Ha a legkisebb rendellenességet tapasztalja szájüregében, legyen az akár egy furcsa elszíneződés a fogakon, esetleg érzékenység vagy fájdalom, érdemes azonnal részt venni egy fogorvosi ellenőrzésen, hiszen ha kezdődő fogszuvasodásról van szó, akkor a lehető leggyorsabban szükség van annak a fognak az ellátására.

Rendelőnkben az amalgámtömés cseréjével kapcsolatban a következő álláspontot képviseljük:

  • Új tömés esetén nem készítünk amalgámtömést
  • Az amalgám helyett esztétikus tömőanyagot alkalmazunk
  • Nagyobb üreg esetén a fogfelépítés egyéb alternatíváit javasoljuk (betétek, fogkoronák)
  • Régi amalgámtömés cseréjét akkor javasoljuk, ha mellette másodlagos szuvasodás fedezhető fel
  • Amalgám tömés cseréjére sor kerülhet esztétikai megfontolásból is, mikor a szürkés szín esztétikailag zavaró a szájban.
  • Jól funkcionáló, esztétikailag nem zavaró amalgámtömés cseréjét önmagában nem javasoljuk
tomes2