• 9024 Győr, Eörsy Péter u. 19.
  • Hétfő-Csütörtök 08:00-19:00 Péntek 08:00-14:00

Mikor van szükség fogkorona, híd elkészítésére?

A fogvesztés következtében kialakult hiányok pótlása a fogászat egyik fontos területét képezi. Fogpótlás hiányában a rágóképesség zavart szenved, hangképzési és beszédzavarok jelentkeznek, az archarmónia megbomlik, aminek következtében az arckarakter jelentősen megváltozhat, ez problémát jelent a páciensnek. A fogpótlásokat alapvetően kétféle csoportra oszthatjuk: a rögzített és a kivehető fogpótlásokra.

rögzített fogpótlások a megfelelően lecsiszolt fogon cementtel rögzülnek, a páciens számára nem eltávolíthatók. Fogkorona készítésére akkor kerül sor, ha egy fog olyan mértékben károsodott, hogy konzervatív úton (tömés, inlay) az eredeti funkció és az esztétikum már nem állítható helyre. Híd készítése esetén a foghiány melletti fogak szolgálnak támasztékul a fogpótlás számára. A legtöbb rögzített fogpótlás, fogkorona rendelkezik egy vázzal, amely készülhet nemesfémből (arany) orvosi fémből, titánból, cirkónium oxidból. A vázra kerül rá a leplezés anyagául szolgáló porcelán, amely különböző színárnyalatokban létezik, így érhető el, hogy a pótlás harmonizáljon a szájban elhelyezkedő saját fogak színével. A fémkerámia fogkorona a leggyakrabban alkalmazott fogpótlás típus, mely főként annak köszönhető, hogy a koronák közül a legkevésbé költséges megoldást jelenti.

fémkerámia fogpótlás tartós, ám esztétika tekintetében elmarad a teljes kerámia és a cirkon koronától, mivel a legmegfelelőbb szín kiválasztásával sem képes teljesen élethű utánzatot adni az eredeti fogakhoz képest. A frontfogak területén cél a lehető kedvezőbb esztétikai hatás elérése, amelyre a fémmentes fogpótlások remek lehetőséget teremtenek. Felépítésüket tekintve lehetnek váz nélküli, tiszta porcelán koronák, valamint a napjainkban csúcstechnológiát képező koronák. A váz a porcelán színével megegyező cirkónium- vagy alumínium-oxid.

koronak-hidak

A fogkorona készítésének menete

A fogak lecsiszolása, előkészítése után a fogorvos lenyomatot vesz, azt küldi a fogtechnikai laboratóriumba, ahol a kért anyagból elkészítik a fogpótlás vázát, amit bepróbál a fogszakorvos. Ezt követően a fogtechnikus felrétegzi a porcelánt a vázra, amit újabb próba követ. Ekkor a páciensen és orvoson kívül jelen van a fogtechnikus is; közösen határozzák meg a készülő korona vagy híd színét, formáját, magasságát. A szakemberek így a páciens bevonásával tudnak együtt dolgozni azon, hogy a fogpótlás funkciójában és esztétikumában is minden igényt kielégítsen, és a páciens számára megfelelően tisztítható legyen . A kész fogművet ragasztócementtel rögzíti a kezelőorvos.

Ha a fog károsodása olyan mértékű, hogy az korona készítésére alkalmatlan, de a gyökéri része ép, akkor a fog hiányzó részét csappal kell pótolni. A csap készülhet előre gyártott rozsdamentes acélból, aranyból, titánból, de üvegszálas alapanyagból is, melyet a fogorvos közvetlenül a gyökércsatornába illeszthet, de készülhet egyéni csap is, melyet a fogtechnikus készít el lenyomat alapján, hogy pontosan illeszkedjen az előkészített foghoz. Ez utóbbi erősebb, tartósabb megoldás. A csapot a fogorvos behelyezi és beragasztja a gyökércsatornába, így az alkalmassá válik a korona rögzítésére.

Bármilyen fogpótlás válik szükségessé, általában a végleges felépítmény elkészülésére várni kell néhány napot. Minden esetben gondoskodunk arról, hogy a páciens egyetlen napra se maradjon fog nélkül, ilyen esetben készítünk egy műanyag koronát, ami nem végleges fogpótlás, nem is funkcionál teljes értékű felépítményként, csupán átmeneti megoldást nyújt azokra a napokra, amíg a végleges fogpótlás elkészül. Egyaránt készítheti fogorvos vagy fogtechnikus. Fő funkciója a lecsiszolt fogak védelme és hogy Ön ebben az ideiglenes időszakban is teljes értékű életet tudjon élni és bátran tudjon mosolyogni, enni és inni.

korona

Hidak, hídtagok:

Amikor több egymás melletti foghiány lép fel valakinél, akkor a híd fogpótlás a legegyszerűbb megoldás számára. A foghidak, a koronákhoz hasonlóan, több alapanyagból készülhetnek, valamint rögzítési módjuk is azonos, az elkészítés során itt is többszöri próbára van szükség. A legtöbb esetben a híd a foghiányt határoló fogakon kerül rögzítésre, ez nyújtja a megfelelő alátámasztást. Ennek megvan az a hátránya, hogy a foghiány melletti ép fogakat le kell csiszolni és gyökérkezelni ahhoz, hogy pillérként használhatóak legyenek a fogpótlás számára. Ennél jóval egyszerűbb, stabilabb megoldást nyújt az implantátumra rögzített híd, mivel ehhez nem kell lecsiszolni a szomszédos fogakat, mert az implantátum nyújtja az alátámasztást számára.

Hidak tekintetében a fémkerámia híd a leginkább elterjedt megoldás, mert erős és tartós felépítmény. Ugyanolyan felépítésű, mint egy korona.

A fémkerámia hídnak a sok előnye mellett megvan az a hátránya is, hogy nem alkalmas teljesen élethű fogpótlás készítésére, valamint a fémallergia néhány páciens esetében problémát jelenthet.

koronak-hidak