• 9024 Győr, Eörsy Péter u. 19.
  • Hétfő-Csütörtök 08:00-19:00 Péntek 08:00-14:00

Élpótlás

Leggyakrabban apró balesetek kapcsán találkozunk olyan esetekkel, amikor az elülső fogakból kisebb-nagyobb rész hiányzik. Erre is van ma már gyors, egyszerű és esztétikus megoldás. A fogakat borító zománcréteg rendkívül kopásálló, azonban az üveghez hasonlóan rideg is, ezért ha kemény tárgyakkal összekoccan, viszonylag könnyedén letörhet belőle egy darab. A legkisebb hiányzó fogdarab is nagyon szembetűnő, érthető tehát, hogy mindenki szeretné tökéletesen pótoltatni lecsorbult fogát- erre megoldás az élpótlás. Egy esztétikus, fehér, élethű élpótláshoz a fogak természetes felépítését kell utánozni. Ehhez különböző színű és fényáteresztő képességű rétegeket kell egyedileg egymásra felvinni.

A letört fogdarab pótlására többféle megoldás kínálkozik, az hogy melyiket válasszuk az a hiányzó fogdarab méretétől függ. Mindenképpen szerencsés, ha a letört fogdarabot megkeressük, mert azt jó eséllyel vissza lehet ragasztani. Ez gyerekeknél is nagyon jó megoldás.
Ha a fog harmadánál is több hiányzik, élpótlás helyett inkább porcelán héjat vagy végső esetben fogkoronát kell készíteni.

Close-up of young female having her teeth examinated

Az élpótlás lépései:

Az érzéstelenítő beadása után fogorvosunk eltávolítja a sérülésből származó egyenetlenségeket, esetleg a szuvas részeket és a régi töméseket, majd kondícionáló és bond anyaggal alapot képez a fogra. A felépítés rétegzéses technikával történik. A mélyebb részekre dentin színű kompozit anyag kerül, majd további rétegek felvitelét követően a felszínt zománcszínnel borítjuk, így tökéletes esztétikai hatást érünk el. Az egyes rétegeket a kötés érdekében polimerizációs lámpával világítjuk meg, majd a megkötött anyagot fényesre polírozzuk.

fogaszati-elpotlas