• 9024 Győr, Eörsy Péter u. 19.
  • Hétfő-Csütörtök 08:00-19:00 Péntek 08:00-14:00
treatment_14

Barázdazárás -A fogbarázda a kisőrlő és nagyőrlő fogak rágófelületén található, pontosan a rágáshoz szükséges kiemelkedő csücskök között. A fogak rágófelszíni barázdái, gödröcskéi kedvező feltételt teremtenek a fogszuvasodás kialakulásának. Gyermekkorban ezt az állapotot meg lehet előzni barázdazárással, mely a fogbarázdák feltöltését jelenti. A fogbarázdák olyan jól tapadó és záró anyaggal kerülnek lezárásra, amik elszigetelik a barázdák mélyét, így nem tapadhat meg benne semmilyen szennyeződés.

Ez egy teljesen fájdalommentes, hatékony, biztonságos módja a gyermekkori fogszuvasodás megelőzésének. Az eljárással részben megelőzhető ill. nagymértékben csökkenthető a gyermekkori fogszuvasodás gyakorisága.

Az őrlőfogak rágófelszínén található barázdák egyedileg változó mélységűek, a mély barázdák alján gyakran mikroszkopikus repedések találhatóak, amelyek keskenyebbek, mint a fogkefesörtéi ezért nem tarthatók tisztán. A barázdazárt felületek ezzel szemben simák, ezáltal könnyen tisztán tarthatók.

A kis- és nagyőrlő fogaknál alkalmazza a dentálhigiénikus, szükségességét a fogorvosi vizsgálat eredménye dönti el. A barázdazárást egészséges fogon, lehetőleg a fog áttörését követő hat hónapon belül célszerű alkalmazni, tehát 6 éves kortól folyamatosan 18 éves korig.Mindig javasolt az újonnan előtört fogak barázdazárása ill. a már meglévő barázdazárások folyamatos ellenőrzése és szükség esetén cseréje.

barazda-zaras-fogaszat
barazdazaras11

barázdazárás menete: A fogorvos vagy dentálhigiénikus a fogat levegőfújással megszárítja, majd ráken egy színes folyadékot. A folyadékot rövid idő után letörli, majd vízzel lemossa és újra szárítja. Ezután viszi fel a fogra a folyékony barázdazáró anyagot, mely magától befolyik a legkisebb barázdába is. Ezután – ha az anyag fényre köt – megvilágítja kb. 20 másodpercig. Ha az anyag magától köt, akkor 1-2 percet várni kell. A “színes folyadék” egy sav, mely a fogra rövid időre rákenve a zománc felszínét kismértékben felérdesíti. Ezekbe az érdességekbe “kapaszkodik” bele a barázdazáró anyag. Hogy mi történik, ha véletlenül ott is savaznánk, ahol nem kellene? Semmi visszafordíthatatlan – rövid időn belül a felérdesített zománcfelületbe a nyálban és fogkrémben levő fluor és más ásványi anyag visszaépül, a zománc meggyógyul. Utolsó lépésként ellenőrizzük, hogy a barázdazárás a fogsor záródását nem akadályozza-e.

Amennyiben felmerül ennek gyanúja, úgy a megfelelő helyen csiszolással elvékonyítjuk a felvitt anyagot, majd polírozzuk.

barázdazárás egy komplex prevenciós program része kell, hogy legyen, hiszen egymagában nem nyújt teljes biztonságot a fogszuvasodással szemben. Az elkészült barázdazárás 2-3 évig hatásosan védi a fogat a rágófelszíni fogszuvasodástól, és folyamatosan fluort bocsát ki, mely erősíti a fogat. A felnőttek ép rágófogaira is alkalmazható a módszer kissé módosított változatban. A barázdazáró anyagok egyik nagy előnye a fluorleadó képességük. A baktériumok nem tudnak szaporodni bizonyos koncentrációjú fluoros környezetben – ezért a tömésen és annak közvetlen közelében sem.

A tejfogakat általában nem szükséges kezelni ezzel a módszerrel. Kivételt képeznek a fogszuvasodás szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozók. Ilyen esetekben szóba jöhet azok kezelése.

A beavatkozás aránylag egyszerű, foganként mindössze néhány percet vesz igénybe, a gyermek számára nem megterhelő.