Ultrahangos fogkőeltávolítás

 • fogkoeltavolitasAz ép és szép fogak részben öröklődnek, de a gondos és rendszeres szájápolás rengeteget javíthat a kevésbé kedvező genetikai adottságokon is. A helytelen fogápolás vagy rágáshiány következtében a fogakon maradó lepedék elmeszesedik, benne baktériumok telepednek meg: ez a fogkő. Fő előfordulási helye az alsó frontfogak szájüreg felé eső része, a felső hatos fogaknál, a nyálmirigyek kivezető nyílásánál, de előfordulhat a fogíny alatt is. A kialakult fogkő a fogakon erősen tapad, fogmosással, szájöblítő használatával nem lehet eltávolítani, csak fogorvos vagy dentalhigiénikus szakember tudja speciális eszközökkel a fogakat ettől megszabadítani. Szaknyelven a fenti beavatkozás neve: depurálás. Régebben kézi eszközökkel végezték, napjainkban modern, gépi ultrahangos berendezés szolgál a kezelés elvégzésére. A speciális műszer ultrahang által keltett rezgéseket vezet a fogakhoz, ami összetöri a fogakon lévő fogkövet, így az eltávolíthatóvá válik. Az ilyen
  kezelés a betegek számára is kevésbé kellemetlen.

  fogko-leszedesA fogkő-eltávolítás után a fogakat egy speciális összetételű porral polírozzák. Lényege, hogy nagy nyomással a fogak felszínére juttatott apró homokszerű részecskék (hidrogénkarbonát) vízzel elegyítve képesek a legapróbb felszíni felrakódások (melyeket okozhat kávé, fekete tea, cigaretta, az élelmiszerekben előforduló mesterséges színező anyagok) eltávolítására is károsodást nem okozva a fog felszínén. A fogkő-eltávolítása rendkívüli fontossággal bíró kezelés, mivel a fogakon tartósan meglévő fogkő a fogíny gyulladását, sorvadását okozza, ami a fogak meglazulásához, akár elvesztéséhez vezethet, valamint a benne lévő baktériumok elszaporodása miatt fogászati gócként is szerepelhet. A dentálhigiéniai kezelés eredményeként a száj alkalmas lesz arra, hogy kiemelkedő minőségű és hosszú távú helyreállító és esztétikai kezeléseket is elvégezhessünk.

 • Ezt a „professzionális szájhigiénés kezelést”, ami azonnali, látható eredménnyel jár rendelőnkben személyes fogápolási tanácsadással egészítjük ki, mely során közösen elemzik, mennyire hatékonyak fogmosási szokásai, megvizsgálják, megfelelő fogtisztító eszközöket használ-e a fogmosás során, és ha kollégánk úgy látja, új eszközöket javasol kipróbálásra.

  Speciálisan kialakított dentálhigiéniai rendelőnkben lehetőség nyílik a megbeszélt új technikák elsajátítására is.

  Károsítja a fogakat a fogkő eltávolítás?

  Ez a leggyakoribb tévhit a fogkő eltávolításával kapcsolatban, melynek pont az ellenkezője igaz: a rendszeres fogkő eltávolítás megóvja a fogakat és az ínyt. Az egészséges fogazat alapja, egyszersmind a szájban végzett restaurációk megőrzésének egyetlen módja, a szájhigiéné tökéletesítése és annak megtartása.

  fogselyem2Fogmosás - Naponta legalább kétszer alaposan mosson fogat!

  • A fogmosás célja: eltávolítani az ételmaradékokat és a lepedéket, amelyben a fogakat és fogágyat károsító baktériumok szaporodnak.
  • Mikor és hány alkalommal?
   Ha teheti, minden étkezés után, de legalább naponta kétszer. Így lassíthatja a fogkőképződést. Ha rendszeresen és alaposan eltávolítja a lepedéket, nem, vagy sokkal lassabban alakul ki a fogkő, ugyanis a fogmosás után már néhány óra elteltével elkezdődik a lepedék újraképződése. A fogak kicsi barázdáiban, a fogközökben, és a fogak íny-kontúrjában tud a leghamarabb "megkapaszkodni".
  • Hogyan mosson fogat?
   Minden fog minden elérhető felszínét. Az ínnyel határos felületeken a fog és az íny határához a fogkefét 45 fokban illesztve, körkörös mozgással kívül és belül egyaránt. Ha körkörös mozgás helyett vízszintes irányú, oda-vissza mozgást alkalmaz, az a fog károsodásához, az úgynevezett fognyaki kopáshoz vezethet, amit csak fogorvos tud helyreállítani. Ezután következik a rágófelszín tisztítása. Azon a helyen, ahol az íny fáj, vérzik, ott még alaposabban kell mosni, hogy a gyulladást okozó baktériumtömeg kiürülhessen az ínybarázdából! Fogmosás végén ne feledkezzen meg a nyelvhát óvatos tisztításáról sem!
  • Ultrahangos fogkőeltávolításMeddig tartson a fogmosás?
   Egy fogmosás legalább 3-5 percig tartson! Érdemes egyszer lemérni- soknak fog tűnni, de ez a napi 6-10 perc biztosan megéri!
  • Mivel?
   Kis fejű, sűrű csomózású fogkefét válasszon, olyat, amelyiknek a sörtevégei egyenként lekerekítettek, keménysége puha vagy közepes legyen. Kevéssé hozzáférhető helyeken, szorosan érintkező fogaknál, fogpótlásoknál és környezetükben használjon fogselymet, fogköztisztító kefét, szájzuhanyt.
  • Az átlag fogíny közepes erősségű fogkefét kíván, bár ma már létezik olyan fogkefe, mely puha, de extra sűrű csomózású, így alaposan és kíméletesen tudja az ínyszélt tisztítani. Körülbelül kéthavonta érdemes cserélni a fogkeféjét, vagy pl. fertőző betegség után. A fogkrémes fogmosást, ha szükséges, kiegészítheti heti egyszeri fluoridtartalmú zselével történő kezelés. Azoknál a fogközöknél, ahol lehúzódott az íny és kialakult egy háromszög alakú alagút, ott javasolt az ún. fogközi (interdentális) fogkefe használata.
  • Prevenció: Egészen pici kortól, a szülők személyes játékos példamutatásával és motiválásával tanítsuk gyermekeinket a helyes fogápolásra.
 • fogselyem

  Fogselyem használata:

  Használatának célja, eltávolítani a fogak közül az ételmaradékokat és lepedéket, amit fogkefével már nem ér el. Javasoljuk, hogy fogmosás előtt fogselymezzen, mivel így a megtisztított fogközöket át tudja öblíteni.

  Alapszabályok:

  1. tépjen le egy körülbelül 30-40 cm-es darabot!
  2. a fogselymet mindig feszesen tartva vezesse be a fogközbe!
  3. ne vágjon bele a fogínybe, ahol szoros a fogköz, „fűrészelő” mozgással vezesse be!
  4. a fogközbe bevezetett fogselymet kifelé mozgassa, hogy az összeszedett darabokat a fogselyem eltávolításakor ne kenje vissza a fogközbe!
  5. ha úgy érzi, hogy nehéz lenne a szoros fogközből a fogselymet eltávolítania, akkor engedje el a belső végét és vezesse ki oldalra!
  6. minden fogköz tisztításához friss, tiszta darabját használja a fogselyemnek!


  Étrend:

  Főétkezések között, amit fogmosás követ, lehetőleg ne egyen cukros, ragacsos ételeket

  Egyéni szájhigiéné: fogmosás, fogselyem használata és étrend

Foglaljon online

Gyors és egyszerű módja annak, hogy egy kattintással bejelentkezzen kezelésre

 

Az implantológia mesterei

Az életminőség romlásának egyik nagyon fontos tényezője egy vagy több fogunk elvesztése. Ön azzal a szándékkal fordul hozzánk, hogy az implantológiai szaktudásunkkal újra teljes életet adjunk Önnek, visszaadva a rágás örömét. Számunkra nagyon fontos, hogy amikor Ön eljön hozzánk, érezze a különleges törődést és azt a szándékot, hogy segíteni szeretnénk. Célunk, hogy Ön ne csak egy fogászati kezelésben részesüljön, hanem gazdagodjon a stresszementes, nyugodt légkörben zajló kezelés élményével is.

A fő profilunk az implantációs fogpótlások készítése, egy-egy fog pótlásától a teljes fogsor pótlásáig terjedően. Dr. Csák Csaba 20 éve több mint 15000 db implantátum beültetésével hatalmas tapasztalatra tett szert, teljesebb, egészségesebb élethez segítve pácienseit.

conetnt-bottom-picsbubbles