• 9024 Győr, Eörsy Péter u. 19.
  • Hétfő-Csütörtök 08:00-19:00 Péntek 08:00-14:00
  • Blog
  • by admin
  • 2019.09.05.
  • 185
  • 0

Amikor azt mondja, megyek a fogorvoshoz egyáltalán nem biztos, hogy valóban hozzá megy.

A fogászaton ugyanis legalább öt különféle szakma képviselői dolgoznak, és ha felkészülten érkezik, egy nagyadag szorongást spórolhat meg magának.Kicsit fáj az egyik foga egy ideje, kér egy időpontot a fogászaton. A vizsgálat reggelén már kicsit szorongva ébred, a munkahelyén izzad a tenyere, amire beül a váróba, tényleg ideges.Ma már ennek nem kell így lennie, ha egy professzionális klinikát keres fel. Ennek a fejlett technológián, fájdalommentes kezelésen kívül az is az oka, hogy nem egyetlen, mindenhez – elvileg – értő fogorvos fogadja a pácienseket, hanem a fogászati területhez kapcsolódó legalább öt szakma képzett és szakértő képviselője végzi el a beavatkozásokat.

Megkérdeztük a győri Dent-Art-Technik szakmai vezetőjét, Kónya János fogtechnikust, mivel is foglalkoznak pontosan kollégái!
Fogorvos
Amikor a páciens felkeres egy fogászatot, jó eséllyel egy általános vizsgálaton, állapot felmérésen vesz részt, melyet a fogszakorvos végez el. Ennek a felmérésnek része lehet egy röntgen, akár CT felvétel is, amennyiben a diagnózishoz szükséges.A száj, a fogak állapotának megismerését követően kerülhet sor esetlegesen kezelésre, ha több beavatkozásról van szó, akkor a fogorvos és a szakasszisztens kezelési tervet készít, árajánlattal.Konzerváló tevékenységnek nevezik a leggyakoribb fogorvosi kezeléseket; többek között a fogtömést, a gyökérkezelést, letört fogak esetén az élpótlást.A fogpótlások bizonyos típusait, a koronák, hidak, kivehető fogpótlások elkészítése szintén a fogorvos hatáskörébe tartoznak.Az esztétikai fogászat szintén a fogorvos asztala, az ezzel kapcsolatos beavatkozásokat szintén ő végzi.

Szájsebész, implantológus
A szájsebészet és az implantológia folyamatosan fejlődő, bővülő szakterületek, melyek az állcsont- és arcsebészetet is magában foglalják. Amikor a fogorvos diagnózist állít fel és a probléma a szájüregben található elváltozásokhoz kapcsolható, akkor a szájsebészhez irányítja tovább. Szintén az ő szakterülete a szájpadlás, az ajak vagy a nyálmiriggyel kapcsolatos betegségek kezelése is, de a leggyakoribb mégis a bölcsességfogak ellátása, implantátumok beültetése, csontpótlások elvégzése. Ezek szintén a szájsebész, implantológus hatáskörébe tartoznak.
Fogtechnikus
A fogtechnikus feladata a hiányzó fogak, a rágóképesség, a fonetika és az esztétika helyreállítása rekonstruktív módszer segítségével. A tökéletes kivitelezés alapja, a fogpótlás készítésénél, az összehangolt fogorvosi és fogtechnikusi munka, emellett a fogorvos, az információ kapocs a páciens és a fogtechnikus között.

A fogtechnikában a pontosan megtervezett és kivitelezett előkészítő munka a legfontosabb. Az együttműködésnek nemcsak fizikai eredetű alapja van, hanem a kommunikáció is nagyon fontos. Meg kell érteni az igényeket és ezt rá kell tudni „vetíteni a lenyomatra”, hogy abban látható legyen a páciens elképzelése.Pl egy híd vagy korona készítése esetén: A fogak lecsiszolása, előkészítése után a fogorvos lenyomatot vesz, azt küldi a fogtechnikai laboratóriumba, ahol a kért anyagból elkészítik a fogpótlás vázát, amit bepróbál a fogszakorvos. Ezt követően a fogtechnikus felrétegzi a porcelánt a vázra, amit újabb próba követ. Ekkor a páciensen és orvoson kívül jelen van a fogtechnikus is; közösen határozzák meg a készülő korona vagy híd színét, formáját, magasságát. A szakemberek így a páciens bevonásával tudnak együtt dolgozni azon, hogy a fogpótlás funkciójában és esztétikumában is minden igényt kielégítsen, és a páciens számára megfelelően tisztítható legyen.

Dentálhigiénikus
A dentálhigiénikus a száj és fogak higiénéjével foglalkozik, segít a megfelelő szájhigiénia személyre szabott kialakításában. A legjobb klinikákon ő – és nem az asszisztens vagy a fogorvos – végzi a fogfehérítő eljárásokat, a fogkő eltávolítást, depurálást, ő helyezi fel a fogékszereket. Egy jó szakember a gyakorlati tevékenység közben folyamatosan kommunikál a pácienssel, felvilágosít, ismertet, ezáltal igyekszik ösztönözni a pácienst az otthoni szájhigiénés rutin megtartására, a fogakért való felelősségvállalásra.
Feladata nagyrészt a prevenció; az általa végzett kezelésekhez edukatív szerep is járul, bemutatja a helyes fogtisztítás szabályait, a megfelelő eszközöket és termékeket. Fontos szerepe van a gyerekek fogápolási kultúrájának kialakításában s ő végzi a ma már egyre ismertebb barázdazárást is, amivel megelőzhető a gyerekkori fogszuvasodás.
A jó dentálhigiénikus tehát elengedhetetlen egy rendelőben!

Szakasszisztens
Az asszisztens a fogorvos jobb keze. Munkájába beletartozik a fogorvosi munkával kapcsolatos anyagok, eszközök előkészítése, fertőtlenítése, sterilizálása. Mindezek mellett arról is gondoskodik, hogy a páciens biztonságban, kényelemben érezze magát a székben, amihez fontos kelléke a barátságos kommunikáció, a mosoly.
A kezelések során az ő dolga az időpontok összehangolása, egyeztetése a kezelőorvossal, a dentálhigiénikussal, szájsebésszel, hogy aztán a páciens a fogorvoshoz kellő előkészítés (depurálás, foghúzás, implantáció) után tudjon visszamenni a kezelés befejezésére (pl koronák készítése).
Ő gondoskodik az adminisztrációról is; elkészíti a betegberendelést, vezeti a betegkartont, feljegyezi a beteg státuszát, dokumentálja az elvégzett kezeléseket. Egy jó fogorvos asszisztens felkészült, átlátja a munkafázisokat, tisztában van mindazoknak az anyagoknak a tulajdonságaival, amelyeket egy fogorvos a rendelőjében használ.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *