Direkt héj és indirekt héj

 • direkt-hejEgy elbűvölő mosoly megnyitja az ajtókat, leküzdi az akadályokat, megnyitja az utat egy boldog, teljes élet felé. A mosoly olyan, mint a fény, beragyogja környezetét és mindenkit magával ragad. A mosolyával elégedett ember magabiztosan kommunikál környezetével, belső nyugalmat, harmóniát sugároz. Tudnunk kell, hogy a hibák olykor könnyedén korrigálhatók, és a legegyszerűbb fogápoló megoldásoktól kezdve a fogfehérítésen át számos megoldással javíthatunk fogaink esztétikáján.

  Készítésük, felhelyezésük szempontjából kétféle héjtechnológia létezik:

  • direkthéjak
  • indirekt héjak

  A direkt héjat a fogorvos rétegzi fel a fogra. Ezzel a technikával a fogak minden anatómiai és színbeli részletét utánozni lehet a saját foganyag feláldozása nélkül, ugyanakkor páciensnek megnyugtatóbb, hogy megőrizheti saját fogát. A kezelés egy ülésben elvégezhető, azonnal élvezhető a szép esztétikai eredmény. A direkt héjak tartósak és anyagilag kedvező megoldást kínálnak. Alkalmazásuk során hiányzó fogszövetet kell pótolnunk, és ezeknek hasonlítani kell a természetes fogszövetek kinézetéhez és térbeli elhelyezkedéséhez.

  A speciálisan erre a célra kifejlesztett tömőanyagok különleges tulajdonságokkal rendelkeznek: képesek optikailag egybeolvadni a fog anyagával, jól viselik a rágóterhelést és kiváló a színtartóságuk. Héjakat alkalmazunk a frontfogak éleinek lepattanása esetén akár sérülések után is, a fogak alaki hibája, illetve a köztük lévő nagyobb hézagok korrekciója esetén, a fogszín korrigálására, a fog helyzetének, formájának vagy felszíni struktúrájának megváltoztatására.

  A fogak helyzetének megváltoztatására ép fogazatban a terápia a fogszabályozás lenne, de ezt sokan időhiányra vagy szociális aspektusra hivatkozva elutasítják.

 • Direkt héj és indirekt héjA porcelán indirekt héj

  A porcelán (indirekt) héj egy vékony porcelán lap, amit a fogtechnikus készít el lenyomat alapján, és a fog külső oldalára ragasztja fel a fogszakorvos. Előnye többek között, hogy a beavatkozás kismértékű foganyag-veszteséggel jár; csak a fog ajak felőli részéből csiszol le a fogorvos egy vékony, a héj vastagságával megegyező (0.5 - 1 - 1.5 mm) vastagságú réteget.

  A héj felszíne és színe évek múltán sem változik, lerakódások nem alakulnak ki az anyag keménységéből és szilárdságából fakadóan. Mivel nem tartalmaz fémet, így fémallergiás pácienseknél is alkalmazható.

  Nem ajánlott a héjkerámia alkalmazása, ha a frontfogak nagymértékben szuvasak, túlzottan nagy tömés van bennük, vagy ha rossz a páciens szájhigiénéje, valamint rendellenes harapási formák (mélyharapás, elülső keresztharapás), fogcsikorgatás esetén.

  Akkor sem ajánlott, ha gyökérkezelés miatt színeződött el egy fog, mert átlátszana az elszíneződés. Ebben az esetben először meg kell győződni a gyökértömés korrekt voltáról, majd a fogat lehetőség szerint egy belső fehérítési eljárással kell visszavilágosítani. A héj elkészítése az eljárás végeredményétől függ.

Foglaljon online

Gyors és egyszerű módja annak, hogy egy kattintással bejelentkezzen kezelésre

 

Az esztétikai tökéletesség

Sokszor van olyan eset, amikor egy sérülés vagy a fogak alaki hibái miatt a mosolyvonalban komoly esztétikai problémákkal szembesülhet a páciens. A letört, sérült és hiányos fog sokak számára egyenlő azzal, hogy takargatják fogsorukat, rejtegetik a mosolyukat.

Az ilyen jellegű panaszok kezelésében az esztétikai fogászat ma már élen jár. A Dent Art Klinik pedig a legújabb és legmodernebb technológia segítségével vissza tudja adni a természetes mosolyt úgy, hogy Önnek csak azzal kell törődnie a későbbiekben, hogy minél több emberre mosolyogjon. Nekünk a legfontosabb, hogy Ön ismét felszabadultan teljes (és tökéletes) életet éljen.

conetnt-bottom-picsbubbles