Csontpótlás

 • A csontmennyiség csökkenésének leggyakoribb oka a fogak eltávolítása. A fogeltávolítást követően hosszabb vagy rövidebb időn belül az eltávolított fog vagy fogak helyén az állcsont csontszövete sorvadásnak indul. Ennek oka a mechanikai inger megszűnése. Fogak hiányában a foggyökerek körüli csontállomány nem terhelődik tovább a rágás során, így a nem használt terület, sorvadásnak indul. Az évek során az eltávolított fogak helyén jelentős mennyiségű csontveszteség figyelhető meg: a csont magassága és szélessége is csökken. A kezdetben ideális csontállomány lapos, vékony csontlemezzé sorvad. Természetesen vannak olyan kórképek is (fogágybetegség, oszteoporózis ), amelyek csontmennyiséget csökkentő hatásúak. Ez megnehezíti, vagy teljesen lehetetlenné teszi a teljes kivehető fogpótlás stabilitását, másrészt nem teszi lehetővé fogászati implantátum behelyezését. A csontok regenerációját serkenteni lehet szisztémás kezeléssel, és lokálisan, csontpótló anyagok beültetésével. A fogimplantátum behelyezéséhez általában minimálisan 6 mm-es csont „vastagság" és 8-10 mm „csontmagasság" szükséges. A csontpótlás történhet csontpótló anyagok felhasználásával, ezek steril, biztonságosan alkalmazható szövetbarát anyagok, valamint szükség esetén saját csont felhasználásával is. A beavatkozás történhet az implantátum behelyezésével egy időben vagy az implantációt megelőzően az arcüreg nyálkahártyájának megemelésével (un „sinus lift" műtéttel). Ez a technika régóta biztonságosan alkalmazott megoldás a csont magasságának megnövelésére.

  sinus lift3

  Csont pótlására alkalmazható anyagok:

  • Saját csont: az elvékonyodott csont regenerációját kiválóan serkenti. Hátránya, hogy kinyeréséhez további műtét szükséges, ami kellemetlenségekkel járhat az Ön számára, mellékhatások jelentkezésével is számolni kell, valamint maga a beavatkozás időigényesebb és költségesebb.
  • Más embertől származó csont alkalmazása hazánkban jelenleg még nem elterjedt.
  • Állati eredetű csont: számos anyag áll klinikánkon rendelkezésre, leggyakrabban a svájci Geistlich cég termékeit használjuk
  • Szintetikusan előállított csont: igen széles körben alkalmazott anyagok tartoznak ebbe a csoportba. Ilyenek a trikalcium-foszfátok, hidroxiapatitok.
 • CsontpótlásFontos követelmény a szintetikus anyagokkal szemben, hogy biokompatibilisek legyenek, azaz semmilyen káros hatást ne fejtsenek ki a szervezetre, ne váltsanak ki szöveti reakciókat, valamint oldódásuk során se képezzenek toxikus termékeket. A klinikánkon használt anyagok a fenti követelményeknek tökéletesen megfelelnek. A csontpótló anyagok zömében különböző formájú blokkok vagy granulátum formájában állnak rendelkezésre. Az anyagok fiziológiás sóoldattal, vérrel, illetve csontforgáccsal való összekeverés után applikálhatók a csontdefektusba.

  sinus lift

  Csontpótló műtéti technikák:

  Döntő a csonthiány mértéke melyet az első konzultáció során Rtg felvétel és fogászati CT felvétel segítségével szájsebészünk meghatároz, majd a kapott adatok alapján a kezelési tervet felállítja.
  Ha a fogeltávolítás után nem végezhető el azonnal az implantáció, a foghúzás helyének feltöltésére is kiválóan alkalmasak a csontpótló anyagok. Segítségükkel csontszövet képződik, amely azután alkalmas az implantáció elvégzéséhez.

  Implantálással egyidőben végzett csontpótlás

  A csontpótlást a fogimplantátumok beültetésével egy időben végezzük. Ilyenkor csak minimális az a csontmennyiség, amelyet pótolnunk kell.

 • sinus lift2Csontpótlás menete:

  A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, de az Ön kérésének megfelelően már altatásban is el tudjuk végezni. Röntgen, dental CT alapján tájékozódunk, a csontpótló anyagot a műtéti területre juttatjuk, majd egy felszívódó membránnal fedjük a felszínt. Az ínyszéleket nem felszívódó varratokkal egyesítjük. Ezek eltávolítása kb. 7 nap múlva történik. A csontpótló műtéteket követően 8 hónap gyógyulási idő szükséges, amíg a beültetett csontpótló anyag az adott területen összecsontosodik a környezetével, a szervezet részévé válik. Kétlépcsős technika alkalmazásakor csak ezt követően kerülhet sor a fogimplantációs műtétre. A műtétet követően az implantátumok szervüléséhez újabb 3-6 hónap szükséges. Az implantátum tökéletes becsontosodását a felépítmény (fogkorona, híd, lemezes fogpótlás) készítése követi.

  A beavatkozás ugyan hosszadalmas, de - amennyiben betartja a szükséges előírásokat - nagymértékben megtérül. A kezelések befejeztével Ön visszanyeri tökéletes és egészséges mosolyát.

  Implantálást megelőzően 8 hónappal csontpótlás – kétlépcsős technika

  Azokban az esetekben, amikor a fogeltávolítás és a fogászati rehabilitáció között hosszú idő telt el, általában súlyos csonthiánnyal állunk szemben. Ilyenkor olyan nagy mennyiségű csont pótlására van szükség, amelyet nem tudunk csak csontpótló anyag felhasználásával elvégezni, ezért a páciens saját csontját használjuk fel. Az alsó állcsonton: a 4-s fogak vonalától hátrafelé fut az arcideg, ami az állkapocsban, csontcsatornában helyezkedik el. Előfordul, különösen hosszabb fogatlanság esetén, hogy az ideg és a csontfelszín között rendelkezésre álló csontkínálat nem elegendő magas, vagy nem elegendő széles az implantátum befogadására. A csont vastagságának növelése céljából, ha nem elegendő a szintetikus csontpótló, csonthengert vagy csontblokkot alkalmazunk.

 • Ezt leggyakrabban a következő helyekről nyerhetjük:

  • az állcsúcs alsó metszőfogak alatti területe
  • az állkapocs szöglete
  • a felső utolsó őrlőfogak mögötti csont területe
  • ritka esetben a csípőlapát hátsó területéből vagy a sípcsont térdkalács alatti területéről (altatásban, kórházi körülmények között).

  Videó: Sinus lift (Csontpótlás látványos videón tekinthető meg)

  CsontpótlásA fenti módszerek valamelyikével nyert csontot ültetjük át a csont pótlására szoruló területre. Az előkészített blokkot vagy hengert csavarokkal rögzítjük, és membránnal fedjük. A rögzítő csavarokat 4-6 hónap múlva, az implantációval egy időben eltávolítjuk. Azon helyekre ahonnét a csontot nyertük, minden esetben csontpótló anyagot helyezünk, majd speciális memránnal fedjük. Idővel a csontpótló átalakul saját csonttá, a membrán pedig felszívódik. A felső állcsont esetében a leggyakoribb eset, hogy az arcüreg és a csont szájüreg felöli felszíne között található csontkínálat nem elegendő. Ez esetben az arcüreg alapjának emelését (sinuslofting) végezzük. A sinus üreg a kis- és a nagyörlő fogak feletti területen helyezkedik el. Az őrlőfogak elvesztésével a csontszövet sorvad, illetve a kor előrehaladtával a sinus ürege tágul, ezáltal az arcüreg alapjának csontos fala elvékonyodik. Ennek vastagítása céljából dolgozták ki a „sinus elevatió" módszerét.

  Lényege: fogínyen készített metszés után feltárjuk a szinusz vékony, csontos falát, ahol kicsi, 1X1,5 cm-es ablakot nyitva az arcüreg nyálkahártyáját felemeljük és alá, kb. 1 cm vastagságban csontpótló granulátumot helyezünk be.

  Nyolc hónapos várakozás után stabil, implantációra alkalmas csont képződik. Ezt az eljárást rendelőnkben rutinszerűen alkalmazzuk.

Foglaljon online

Gyors és egyszerű módja annak, hogy egy kattintással bejelentkezzen kezelésre

 

Az implantológia mesterei

Az életminőség romlásának egyik nagyon fontos tényezője egy vagy több fogunk elvesztése. Ön azzal a szándékkal fordul hozzánk, hogy az implantológiai szaktudásunkkal újra teljes életet adjunk Önnek, visszaadva a rágás örömét. Számunkra nagyon fontos, hogy amikor Ön eljön hozzánk, érezze a különleges törődést és azt a szándékot, hogy segíteni szeretnénk. Célunk, hogy Ön ne csak egy fogászati kezelésben részesüljön, hanem gazdagodjon a stresszementes, nyugodt légkörben zajló kezelés élményével is.

A fő profilunk az implantációs fogpótlások készítése, egy-egy fog pótlásától a teljes fogsor pótlásáig terjedően. Dr. Csák Csaba 20 éve több mint 15000 db implantátum beültetésével hatalmas tapasztalatra tett szert, teljesebb, egészségesebb élethez segítve pácienseit.

conetnt-bottom-picsbubbles