Barázdazárás

 • Barázdazárás

  A fogbarázda a kisőrlő és nagyőrlő fogak rágófelületén található, pontosan a rágáshoz szükséges kiemelkedő csücskök között. A fogak rágófelszíni barázdái, gödröcskéi kedvező feltételt teremtenek a fogszuvasodás kialakulásának. Gyermekkorban ezt az állapotot meg lehet előzni barázdazárással, mely a fogbarázdák feltöltését jelenti. A fogbarázdák olyan jól tapadó és záró anyaggal kerülnek lezárásra, amik elszigetelik a barázdák mélyét, így nem tapadhat meg benne semmilyen szennyeződés.

  Ez egy teljesen fájdalommentes, hatékony, biztonságos módja a gyermekkori fogszuvasodás megelőzésének. Az eljárással részben megelőzhető ill. nagymértékben csökkenthető a gyermekkori fogszuvasodás gyakorisága.  barázdazárásAz őrlőfogak rágófelszínén található barázdák egyedileg változó mélységűek, a mély barázdák alján gyakran mikroszkopikus repedések találhatóak, amelyek keskenyebbek, mint a fogkefe sörtéi ezért nem tarthatók tisztán. A barázdazárt felületek ezzel szemben simák, ezáltal könnyen tisztán tarthatók.

  A kis- és nagyőrlő fogaknál alkalmazza a dentálhigiénikus, szükségességét a fogorvosi vizsgálat eredménye dönti el. A barázdazárást egészséges fogon, lehetőleg a fog áttörését követő hat hónapon belül célszerű alkalmazni, tehát 6 éves kortól folyamatosan 18 éves korig.Mindig javasolt az újonnan előtört fogak barázdazárása ill. a már meglévő barázdazárások folyamatos ellenőrzése és szükség esetén cseréje.

 • barazdazaras11A barázdazárás menete: A fogorvos vagy dentálhigiénikus a fogat levegőfújással megszárítja, majd ráken egy színes folyadékot. A folyadékot rövid idő után letörli, majd vízzel lemossa és újra szárítja. Ezután viszi fel a fogra a folyékony barázdazáró anyagot, mely magától befolyik a legkisebb barázdába is. Ezután - ha az anyag fényre köt - megvilágítja kb. 20 másodpercig. Ha az anyag magától köt, akkor 1-2 percet várni kell. A "színes folyadék" egy sav, mely a fogra rövid időre rákenve a zománc felszínét kismértékben felérdesíti. Ezekbe az érdességekbe "kapaszkodik" bele a barázdazáró anyag. Hogy mi történik, ha véletlenül ott is savaznánk, ahol nem kellene? Semmi visszafordíthatatlan - rövid időn belül a felérdesített zománcfelületbe a nyálban és fogkrémben levő fluor és más ásványi anyag visszaépül, a zománc meggyógyul. Utolsó lépésként ellenőrizzük, hogy a barázdazárás a fogsor záródását nem akadályozza-e.

  Amennyiben felmerül ennek gyanúja, úgy a megfelelő helyen csiszolással elvékonyítjuk a felvitt anyagot, majd polírozzuk.

  A barázdazárás egy komplex prevenciós program része kell, hogy legyen, hiszen egymagában nem nyújt teljes biztonságot a fogszuvasodással szemben. Az elkészült barázdazárás 2-3 évig hatásosan védi a fogat a rágófelszíni fogszuvasodástól, és folyamatosan fluort bocsát ki, mely erősíti a fogat. A felnőttek ép rágófogaira is alkalmazható a módszer kissé módosított változatban. A barázdazáró anyagok egyik nagy előnye a fluorleadó képességük. A baktériumok nem tudnak szaporodni bizonyos koncentrációjú fluoros környezetben - ezért a tömésen és annak közvetlen közelében sem.

  A tejfogakat általában nem szükséges kezelni ezzel a módszerrel. Kivételt képeznek a fogszuvasodás szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozók. Ilyen esetekben szóba jöhet azok kezelése.

  A beavatkozás aránylag egyszerű, foganként mindössze néhány percet vesz igénybe, a gyermek számára nem megterhelő.

Foglaljon online

Gyors és egyszerű módja annak, hogy egy kattintással bejelentkezzen kezelésre

 

Az implantológia mesterei

Az életminőség romlásának egyik nagyon fontos tényezője egy vagy több fogunk elvesztése. Ön azzal a szándékkal fordul hozzánk, hogy az implantológiai szaktudásunkkal újra teljes életet adjunk Önnek, visszaadva a rágás örömét. Számunkra nagyon fontos, hogy amikor Ön eljön hozzánk, érezze a különleges törődést és azt a szándékot, hogy segíteni szeretnénk. Célunk, hogy Ön ne csak egy fogászati kezelésben részesüljön, hanem gazdagodjon a stresszementes, nyugodt légkörben zajló kezelés élményével is.

A fő profilunk az implantációs fogpótlások készítése, egy-egy fog pótlásától a teljes fogsor pótlásáig terjedően. Dr. Csák Csaba 20 éve több mint 15000 db implantátum beültetésével hatalmas tapasztalatra tett szert, teljesebb, egészségesebb élethez segítve pácienseit.

conetnt-bottom-picsbubbles