Barázdazárás

 • Barázdazárás

  A fogbarázda a kisőrlő és nagyőrlő fogak rágófelületén található, pontosan a rágáshoz szükséges kiemelkedő csücskök között. A fogak rágófelszíni barázdái, gödröcskéi kedvező feltételt teremtenek a fogszuvasodás kialakulásának. Gyermekkorban ezt az állapotot meg lehet előzni barázdazárással, mely a fogbarázdák feltöltését jelenti. A fogbarázdák olyan jól tapadó és záró anyaggal kerülnek lezárásra, amik elszigetelik a barázdák mélyét, így nem tapadhat meg benne semmilyen szennyeződés.

  Ez egy teljesen fájdalommentes, hatékony, biztonságos módja a gyermekkori fogszuvasodás megelőzésének. Az eljárással részben megelőzhető ill. nagymértékben csökkenthető a gyermekkori fogszuvasodás gyakorisága.  barázdazárásAz őrlőfogak rágófelszínén található barázdák egyedileg változó mélységűek, a mély barázdák alján gyakran mikroszkopikus repedések találhatóak, amelyek keskenyebbek, mint a fogkefe sörtéi ezért nem tarthatók tisztán. A barázdazárt felületek ezzel szemben simák, ezáltal könnyen tisztán tarthatók.

  A kis- és nagyőrlő fogaknál alkalmazza a dentálhigiénikus, szükségességét a fogorvosi vizsgálat eredménye dönti el. A barázdazárást egészséges fogon, lehetőleg a fog áttörését követő hat hónapon belül célszerű alkalmazni, tehát 6 éves kortól folyamatosan 18 éves korig.Mindig javasolt az újonnan előtört fogak barázdazárása ill. a már meglévő barázdazárások folyamatos ellenőrzése és szükség esetén cseréje.

 • barazdazaras11A barázdazárás menete: A fogorvos vagy dentálhigiénikus a fogat levegőfújással megszárítja, majd ráken egy színes folyadékot. A folyadékot rövid idő után letörli, majd vízzel lemossa és újra szárítja. Ezután viszi fel a fogra a folyékony barázdazáró anyagot, mely magától befolyik a legkisebb barázdába is. Ezután - ha az anyag fényre köt - megvilágítja kb. 20 másodpercig. Ha az anyag magától köt, akkor 1-2 percet várni kell. A "színes folyadék" egy sav, mely a fogra rövid időre rákenve a zománc felszínét kismértékben felérdesíti. Ezekbe az érdességekbe "kapaszkodik" bele a barázdazáró anyag. Hogy mi történik, ha véletlenül ott is savaznánk, ahol nem kellene? Semmi visszafordíthatatlan - rövid időn belül a felérdesített zománcfelületbe a nyálban és fogkrémben levő fluor és más ásványi anyag visszaépül, a zománc meggyógyul. Utolsó lépésként ellenőrizzük, hogy a barázdazárás a fogsor záródását nem akadályozza-e.

  Amennyiben felmerül ennek gyanúja, úgy a megfelelő helyen csiszolással elvékonyítjuk a felvitt anyagot, majd polírozzuk.

  A barázdazárás egy komplex prevenciós program része kell, hogy legyen, hiszen egymagában nem nyújt teljes biztonságot a fogszuvasodással szemben. Az elkészült barázdazárás 2-3 évig hatásosan védi a fogat a rágófelszíni fogszuvasodástól, és folyamatosan fluort bocsát ki, mely erősíti a fogat. A felnőttek ép rágófogaira is alkalmazható a módszer kissé módosított változatban. A barázdazáró anyagok egyik nagy előnye a fluorleadó képességük. A baktériumok nem tudnak szaporodni bizonyos koncentrációjú fluoros környezetben - ezért a tömésen és annak közvetlen közelében sem.

  A tejfogakat általában nem szükséges kezelni ezzel a módszerrel. Kivételt képeznek a fogszuvasodás szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozók. Ilyen esetekben szóba jöhet azok kezelése.

  A beavatkozás aránylag egyszerű, foganként mindössze néhány percet vesz igénybe, a gyermek számára nem megterhelő.

Foglaljon online

Gyors és egyszerű módja annak, hogy egy kattintással bejelentkezzen kezelésre

 

Az esztétikai tökéletesség

Sokszor van olyan eset, amikor egy sérülés vagy a fogak alaki hibái miatt a mosolyvonalban komoly esztétikai problémákkal szembesülhet a páciens. A letört, sérült és hiányos fog sokak számára egyenlő azzal, hogy takargatják fogsorukat, rejtegetik a mosolyukat.

Az ilyen jellegű panaszok kezelésében az esztétikai fogászat ma már élen jár. A Dent Art Klinik pedig a legújabb és legmodernebb technológia segítségével vissza tudja adni a természetes mosolyt úgy, hogy Önnek csak azzal kell törődnie a későbbiekben, hogy minél több emberre mosolyogjon. Nekünk a legfontosabb, hogy Ön ismét felszabadultan teljes (és tökéletes) életet éljen.

conetnt-bottom-picsbubbles